zondag 5 mei 2013

Lustrum Stroopwafeltocht

Vandaag hebben we de 5e editie van de stroopwafeltocht gereden met LieverLiggend.
Door promotie en het uitzondelijk mooie weer was de opkomst groot.
Uit alle hoeken van Nederland en zelfs uit Duitsland zijn ligfietsers naar Gouda gekomen.

Velen van hen hebben gehoor gegeven aan de optie bij ons thuis te verzamelen.
Hier hebben we koffie, thee en appeltaartjes genuttigd voordat we naar de start op de markt vertrokken.
Voor de Waag hadden zich inmiddels ook heel wat fietsers en toeschouwers verzameld.
Hier deelde we stroopwafels uit aan 41 deelnemers met verschillende ligfietsen.
Om circa 12.15 uur begonnen we aan de tocht.
In rustig tempo zijn we Gouda uitgereden richting Haastrecht. Vervolgens zijn we na een klein stukje Vlist afgeslagen naar een nieuw fietspad tussen de weilanden van Hoenkoop. Na een moeilijke bocht aan het eind van het pad zijn we met wind mee richting Oudewater gereden. Zo'n 3 km verder zijn we 10 minuten gestopt voor plas en een boterham.
Daarna zijn we via Benschop verder naar het Oosten gereden over een rustige weg met versierde bruggen. Waarschijnlijk niet voor ons opgepimpd, maar om andere feestelijkheden.
Via een smal paadje kwamen we na 30 km bij Restaurant Marnemoende.
Binnen in het restaurant
Hier hadden we gereserveerd voor 40 personen, maar helaas hadden ze een tafel voor slechts 15 personen klaar staan. Ons geduld werd even op de proef gesteld, maar na enige improvisatie van de bediening kon toch iedereen zitten en genieten van een hapje en drankje.
zeg je nee, krijg je er twee...
Na een uur zijn we naar de fietsen gegaan om de tweede helft van de tocht te rijden.
Voordat we hieraan konden beginnen moest er nog wel even een band gewisseld en een touw op een roets gesteld worden.
de langste houten fietsbrug van Europa
Op de terugweg hebben we over mooie boeren wegen gereden. Een enkele drukke oversteek hebben we met begrip van medeweggebruikers veilig kunnen maken.
Langs de Linschoten en andere rand van Oudewater zijn we richting de Reeuwijkse polder gefietst. Met twee andere rijders op kop lag het tempo de laatste 10 km wat hoog en vlak voor het eind kwam achteruit de groep dan toch het verzoek even rustiger aan te doen.
Terug in Gouda hebben we een drankje aangeboden bij ons thuis. Sommige gingen gelijk naar huis, met enkelen hebben we nog wat gedronken op ons terras. Uit alle enthousiaste reacties bleek wel dat iedereen genoten had van de tocht, het mooie weer en de gezelligheid samen.
Helaas moesten wij 's avonds in een mail vernemen dat in het begin van de tocht iemand met pech aan zijn fiets de aansluiting met de groep heeft verloren.
Zo blijkt dat het succes van de stroopwafels ondertussen vraagt om een strakkere organisatie. We zullen proberen om het volgende jaar nog ietsje beter te doen.

Iedereen bedankt voor haar of zijn deelname.
We zien jullie graag terug in Gouda.


7 opmerkingen:

 1. Rijden in een groep is altijd lastig en vraagt veel van de verantwoordelijkheid van elke individuele rijder. Vaak krijgt de organisatie of de routeplanner de schuld, maar dat is mijns inziens meestal onterecht.
  Bij ons Ligfietsclubje #LOL (Zutphen e.o.) zijn we meestal met een man of 10 en dat is gewoon heerlijk overzichtelijk. Bij meer dan 20 moeten er toch echt regels worden afgesproken, maar nog veel belangrijker is dat die ook worden nagekomen.
  Ik blijf mij verbazen over het feit dat snelle rijders maar niet in de gaten hebben dat ze juist achteraan moeten gaan fietsen. Terwijl de voorste rijders in een heerlijk toertempootje kunnen fietsen, moeten de mensen achteraan zich soms de benen uit het lijf trappen om de gaten dicht te rijden. Leuk als je een sterke rijder bent, niet leuk als je al moeite hebt met dat toertempo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

   Verwijderen
 2. Jullie treft geen blaam Petra en Ruud. Niets dan lof van mij..
  Het was een prachtig dag en een prachtige tocht.

  Ik bespeur helaas onnodig ruis. Niet nodig.
  Een grote groep is lastig te 'herderen' Men moet op elkaar en op zichzelf letten. Dat is een discipline die men zelf moet aanleren of door ervaring wijs worden.
  Aan de organisatie en voorbereiding lag het absoluut niet.
  Er was een GPS track beschikbaar, de pauze plaats was vooraf bekend gemaakt aan de deelnemers. Je kan evt. telefoonnummers bekend maken of vragen van de organisatie/ voorrijder.
  Het is voor elke deelnemer netjes te wachten op een afslag als er een gat achter je valt. Als iedere deelnemer dat doet raak je nooit iemand kwijt. Verder is het eigen verantwoording voor je handelen.

  Een bezemwagen is ter discussie. Wegafzetters ook. Er waren meerdere Questrijders in de staart voor evt. assistentie. Maar een ieder moet in principe instaat zijn zichzelf te redden met technische kennis en materiaal. De groep is te groot om te wachten bij pech. (Gevaarlijk ook, wiens verantwoording indien ongeval?) Gewoon bellen wat je plannen zijn bij pech (evt. afmelden!) en/of aansluiten bij de volgende stop. Evt. onder begeleiding van een staartrijder die ter plekke bekend is. (Maar wie is dan de staartrijder...?)
  Het kan heel simpel zijn en gezellig blijven als iedereen notie neemt van deze regels voor rijden in (groot) groepsverband. Niet altijd naar de kopman of organisatie wijzen als schuldig van jou leed. Als je wilt weten hoe moeilijk die het al heeft moet jezelf eens een tocht organiseren met 40 man achter je aan...laten we het leuk houden aub.

  Mijn verslag: http://brandweerquest.blogspot.nl/2013/05/stroopwafeltocht.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nog een nabrander.
   Mijn reactie is voornamelijk omdat er op een ander forum een negatief beeld geschetst wordt door een eenling over deze tocht. Dat is niet de plek voor kritiek vind ik.
   Dat doe je direct aan de organisatie of daar waar de organisatie openbaar toegang toe heeft. De persoon in kwestie heeft toegang tot dit (besloten) forum maar is geen lid van die ligfietsclub (VLA). Dus het is mij een raadsel waarom hij juist daar zijn ongenoegen loost.
   Ik vond mij verplicht hierop dus te reageren op de plek waar het thuis hoort. Hier.

   Verwijderen
 3. Zo wordt je dan afgeschilderd als de boeman die een GPS met de track had moeten meenemen. Onterecht vind ik, ik had een materiaal pechje (laten we maar zeggen mede verantwoordelijk) door een dealer die even vergeten was mijn neuspijp deugdelijk vast te monteren..... de groep was in de paar minuten dat ik de reparatie uitvoerde "verdwenen" ..... en ik heb ze niet meer terug gevonden .... ik heb een mooie rit gemaakt langs oa. Polsbroek en Polsbroekerdam, Benschop (met die versierde bruggen, Montfoort en ben daarna doorgereden naar Amersfoort en heb daar de trein terug naar het heuge noorden gepakt.

  Ik zou zeggen als je een dergelijke rit organiseert en er komen 40 fietsers op af, splits hem dan in 3 groepjes en zorg voor een achterrijder.

  Ik neem niemand iets kwalijk, maar had de stroopwafeltocht mij toch anders voorgesteld.

  Grtz., Gerald (Ligfietsger).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Gerald,
   Fijn dat je ook zelf jouw reactie plaats op ons blog!
   Jij bent zeker niet de boeman en hebt ons netjes persoonlijk gemaild.
   Als ik op jouw fiets had gezeten, dan had ik ook enorm gebaald en was ik ook teleurgesteld geweest.
   Ik heb wel getracht alles strak en goed te organiseren, maar met 40 man tegelijk fietsen is ook voor mij een nieuwe ervaring geweest waar ik veel van geleerd heb.
   Gelukkig relativeer je je avontuur zelf al en neem je niemand iets kwalijk.
   Ik zou het leuk vinden als je volgend jaar op 4 mei weer van de partij bent bij de volgende stroopwafeltocht.
   Ruud

   Verwijderen